Kung-Fu hírek

Kung-fu szakosztály Tábora 2020


Szakosztályunk szeptemberben tartotta táborát, a Gyömrői Ifjúsági Táborban, Káptalanfüreden, amely mostani csapatunk első önálló tábora volt.
A tábor azért volt különleges, mert szakosztályunk 2012-ben tartott önálló tábort utoljára a régebbi csapattal, amely úgyszintén a Gyömrői Ifjúsági Táborban volt megtartva, Káptalanfüreden. Ebből a régebbi csapatból edzőm, Kovács Zoltán Norbert, a csapat alapítója, kung-fu edzőtársaim/testvéreim, Balogh Bence, Barta Bence és Deák Imre tiszteltek meg jelenlétükkel, segítettek a tábor lebonyolításában, valamint új rendszerünk kialakításában, mint oktatók.
A táborban 15 tanítvány, 5 oktató és további 10 kísérő vett részt, így egy nagy létszámú tábor jöhetett létre 30 fővel.

A tábor tematikájában a megfelelő edzésszám mellett a megfelelő légkör kialakítása is nagy szerepet játszott. Ezt mindennapos strandolással, szünetekben lévő társasjátékozásokkal, teázásokkal és felszabadult beszélgetésekkel hoztuk létre.

Az edzések szintén úgy voltak kialakítva, hogy játékos, de egyben izgalmas is legyen; a táborozók valami olyat kapjanak az edzéseken, amikkel még nem találkozhattak. Ebben oktató társaim jártasságukkal és kreativitásukkal sokat segítettek.

A tábor másik nagy célja új rendszerünk kialakítása volt, melyet oktató társaimmal alakítottunk ki a tábor folyamán. A tanítványok elég nehéz próbatétel elé voltak állítva, mivel a tábor végén mindenkinek meg kellett felelnie a kialakított rendszerhez saját stílusaikban (Shaolin/Wushu/Sanda), erre mindössze a táborban volt idejük felkészülni.

Ennek ellenére a legtöbb tanítvány megfelelt a vizsgán és 10 tanítvány sikeresen levizsgázott, közülük Bors Gergő és Battyányi Sándor a haladó (kék) fokozatra, Simon Viktória pedig Segéd Oktató (sárga) fokozatra lépett.
Szeptember 14-től új helyszínen a Napliget Gyömrőben folytatjuk edzéseinket 3 csoportban, csoportonként 10 fővel. Kezdő gyerek csoportunkba péntekenként várjuk a jelentkezőket 10 főig.
Balogh Barnabás, szakosztályvezető
2020.09.14.

Kung-Fu - Újra a Gyömrői Sportegyesület kötelékében

Edző: Balogh Barnabás
Edzésiőpontok:
- Hétfő és Péntek: 17:00-tól 18:00-ig, Kis Csoportunk (4-10 éves korig),
- Hétfő és Péntek: 18:00-tól 19:30-ig, Nagy csoportunk (11-99 éves korig).
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Tornaterme (Gyömrő, Bajcsy-Zsilinszky utca 79)
A Gyömrői Kung-fu csapatot Kovács Zoltán Norbert hozta létre 1999-ben. 2018-tól Balogh Barnabás vette át a csapat irányítását, és a 2019-ben felfrissült csapatunk folyamatosan halad előre, remek eredményeket elérve.
A csapat eredményei 2018 elött is pozitívak voltak, számos hazai versenyen vettünk részt, ahonnan eredményesen tért haza régebbi csapatunk is. 2019-ben egy új szintre sikerült emelni a versenyzést és kipróbáltuk magunkat a nemzetközi mezőnyben is 5-10 igazolt, haladó versenyzővel.
2019-ben összesen 4 nyílt külföldi versenyen vettünk részt, ahonnan nagyon jó eredményekkel tértünk haza:

  • Acropolis Open Wushu Tournament - Athen 2019 (Képek)
  • Moravian Wushu Championship - Brno 2019 (Képek)
  • Slovak Wushu Open - Bratislava 2019 (Képek)
  • WKS Czech Wushu Open - Louny 2019 (Képek)
Videó: Kung-fu Gyömrő Versenyzés 2019
Ezeken a versenyeken összes 12 arany, 14 ezüst és 10 bronzérmet szereztünk.
További 5-10 amatőr (nem igazolt) versenyzővel idén is részt vettünk hazai kezdő versenyeken, ahol kezdő tanítványaink hasonlóan sikeresen szerepeltek.
Csapatunk fő célja, hogy minél szélesebb körben, több emberhez tudjuk eljuttatni a mozgás szeretetét, a Kínai harcművészetek, a "Kung-fu", a "Wushu", és a "Sanda" által.
Videó: Kung-fu Gyömrő, Debrecen 2019
Balogh Barnabás:
Shaolin Kung-fu-t, és Sandát 2007-ben kezdtem tanulni Kovács Zoltán Norbert Zhujiao-nál, Gyömrőn.
A Chan Wu Szövetség által kialakított szintrendszerben 5. szintig jutottam el, valamint 2017 novemberében Zhujiao, edzői rangot szereztem.
Verseny eredményeim: 15 arany, 13 ezüst, és 8 bronz.
2015-től Zhang Zhongwu Shifu-tól volt szerencsém tanulni Modern Wushut, és Kung-fut 5 éven át.
2017-től gyerek termet vezetek, majd 2018 elejétől (az edzői rangom megszerzése után) az egész Gyömrői csapat koordinálását átvettem.
2018 végén 1 hónapos továbbképzésen vettem részt, mind a három téren (Kung-fu, Wushu, Sanda) ,Guangzhou-ban, Kínában.

Csapatunk:

2020.01.05.

A technikák

Kung-fu

(Tradícionális wushu) A kínai harcművészetek eredetét az önvédelemre, és az Ókori Kína katonai kiképzési módszereire szokás visszavezetni. Mind a fegyveres, mind a pusztakezes harc fontos szerepet játszott az ókori kínai katonák kiképzésében. Az első harcművészeti rendszert, Kínában, 4000 évvel ezelőtt hozták létre.
Földrajzilag megkülönböztethetőek az úgynevezett északi és déli stílusok. Szakosztályunk az északi stílusokkal foglalkozik, legfőképp a Shaolin Gong fu-val.
A Shaolin Gong fu-t shaolin szerzetesek hozták létre, és jegyezték le, több mint 1500 évvel ezelőtt, ezalatt az idő alatt több más stílus is beleolvadt a Shaolin rendszerbe.
A kung-fu nem csak a test kondicionális, és koordinációs képességeit edzi, hanem fejleszti a jellemet és az akaraterőt.

Wushu

(Modern wushu) A Kínai harcművészeteket a 20. században egyre inkább használták sportként, egészségmegőrzésként és előadóművészetként mint valódi küzdelemben. 1949 után alkották meg a beáramló nyugati sportokra való válaszként a Sport Wushu-t, mint Kína „nemzeti sportját”.
A Sport Wushu Taolu látványos, akrobatikus elemekkel tarkított pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok, és páros küzdelmi koreográfiákból álló sportág.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020 januárjában jóváhagyta, hogy a wushu ott lehet a 2022-ben sorra kerülő ifjúsági olimpián, Dakarban, így a wushu 2022-től Ifjúsági Olimpiai Sportág.

Sanda

(Wushu küzdelem) 1949 után létrehozott Kínai pusztakezes küzdelmi rendszer és versenysport. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport.
A többi full kontakt stílushoz hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások, és a rúgások védéséből, elkapásából történő földre viteli technikák. Szigorú szabályrendszere többek között előírja a védőfelszerelések használatát is.
A sanda két részre van osztva: Qingda (light-kontakt), és Sanda (full-kontakt)
2020.01.05

Shaolin kung fu szakosztály beszámolója

A Gyömrő Városi Sportklubból kilépő Shaolin Kung Fu szakosztály január 1-vel csatlakozott Egyesületünkhöz. Büszkén mondhatjuk, hogy nagyon szépre sikerült a bemutatkozásuk Egyesületünk színeiben. Már az idei első versenyükön is túl vannak: 2012. április 14-én Budapesten került megrendezésre az V. Kikelet kupa.

A verseny főbb céljai közt szerepel a kezdők versenyzőknek lehetőséget biztosítani a megmérettetésre. Egyesületünket hárman képviselték: Kovács Zoltán Norbert a csapat edzője, meghívott bíróként vett részt a versenyen, Sárdi Ottilia és Tóth Viktor versenyzőként vett részt a megmérettetésen.
A Kupán Tai Chi és Tradicionális Kung Fu kategóriában lehetett indulni. Versenyzőink életük első versenyén tradicionális Kung Fu kategóriában indultak. Nagyon szép eredménnyel. Sárdi Ottilia nyakában a bronzérem csillogott, Tóth Viktor pedig besöpörte a fényesen csillogó arany érmet! Mindkettejüknek ezúton is nagyon gratulálunk! A következő versenyük május 19-én Budaörsön lesz. Ez a IX. Chan Wu Magyar bajnokság, amely nyílttá van téve a külföldi versenyzők előtt, és az előző évek tapasztalataiból népes külföldi mezőnnyel lehet számolni. A csoportnak jó felkészülést kívánunk!
Az érdeklődőket szeretettel várjuk a versenyen és az edzéseinken.

2012-04-20

Új szakosztály az egyesületben: Shaolin Kung Fu!

A Gyömrői Sportegyesület szakosztályaként működik tovább a népszerű harcművészeti sportág helyi klubja.
A Shaolin gong fu (kung fu) egy több mint 1500 éves harcművészet, amely gyakorlása fokozza a test teljesítőképességét, fejleszti az idegek és az izmok koordinációját, növeli az önvédelmi képességet, valamint edzi a jellemet, az akaraterőt és rávezeti a tanítványt, hogy a harcművészet gyakorlása nem csak a fizikum edzéséről szól, hanem a tudat műveléséről is.
Sanda (散打) vagy Sanshou (散手). Kínai pusztakezes küzdelmi rendszer és versenysport. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport. A többi full contact stílushoz hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások, és a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák.
Edző: Kovács Zoltán 1995-től foglalkozik Shaolin Gung fu-val és 1998-tól oktatja is. 1999-ben alakítja meg gyömrői csapatát. 2000-ben mesterei előtt oktatói vizsgát tett és később az állam által elvárt sport oktatói végzettséget is megszerezte. 2009-ben 3 hetes edzőtábort töltött a kung fu szülőhazájában. Verseny eredményei közt light contact magyar bajnoki cím, pusztakezes küzdelem 3. helyezés és formagyakorlatban világbajnoki 2. helyezés szerepel.
Az edzéseken várunk minden kedves érdeklődőt.
Edzések helye: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
Edzések ideje: hétfő 18:00 - 19:30, csütörtök 18:45 - 20:15
Érdeklődni edzéseken vagy telefonon: 20/4166162
2012-01-05

Sportolóink

Balogh Barnabás

Edző, Kung-fu Instructor

Barta Bence

Sanda Instructor

Battyányi Sándor

nagy csoport

Battyányi Szabolcs

nagy csoport, 2. Szint

Bedőcs Boglárka

kis csoport

Bedőcs Zsófia

kis csoport

Bedőcs Zsolt

nagy csoport

Belán Béla

nagy csoport

Belán Botond

nagy csoport

Bognár Ádám

nagy csoport

Bors Gergő

nagy csoport, 2. Szint

El Miri Márk

kis csoport

El Miri Martin

nagy csoport

Fortesz Máté

kis csoport

Gál Sándor

nagy csoport

Geér Attila

nagy csoport

Gyenes Bence

nagy csoport

Haris Levente

nagy csoport

Horváth Levente

nagy csoport, 2. Szint

Kovács Dóra

kis csoport

Kovács Máté

kis csoport

Kovács-Király Gergő

nagy csoport

Merő András

kis csoport

Merő Lili

kis csoport

Muzsik Attila

kis csoport

Muzsik Csongor

kis csoport

Simon Viktória

nagy csoport, 3. Szint

Stanc Eszter

kis csoport

Sztankó Áron

kis csoport

Takács Barnabás

kis csoport

Takács Bercel

kis csoport

Tily Attila

kis csoport

Varga Sándor

kis csoport

Veréb Konrád

kis csoport

Ajánljuk

Linkek, melyek megtekintését ajánljuk: