Kung-Fu hírek

Kung-fu Szakosztály – Versenyek 2022

A több, mint 20 éves gyömrői Kung-fu csapatunk az elmúlt években több megpróbáltatáson ment keresztül. Az utolsó aktív évünkben, 2019-ben, összesen 4 nemzetközi versenyen vettünk részt és összesen 36 érmet szereztünk.
2020-tól majdnem 2 éven át nem tudtunk versenyezni és azóta készültünk arra, hogy idén minden erőnkkel visszatérjünk a versenyzéshez. Ebben az évben csatlakoztunk a Gyömrői Sportegyesülethez is, valamint a Zhengwu Internatinal Mestere, Yu Mester, stílusvezető mesterként támogat minket.
2021-ben részt tudtunk venni 2 versenyen, ahol összesen 9 érmet szereztünk, de igazán csak idén indult be a versenyszezon.
2022-ben a tavaszi versenyszezonra már 3 versenyt tudtunk szervezni:

 • Ebben az évben Szakszövetségi tagként már Országos Bajnokságon is részt tudtunk venni és március 26-án 7 tanítvánnyal részt vettünk az OB I. fordulóján, ahonnan 12 éremmel tértünk haza, 9 arany, 2 ezüst, 1 bronz. A 22 egyesületből a 3. helyen végeztünk, valamint a legtöbb tanítványunk már kvalifikálta magát a döntőbe, így elindultunk az olimpiai álom felé.

 • Egy nagyobb szünet után május 14-15-én, részt vettünk a szezon legnagyobb versenyén, Csehországban, a WKS CZECH OPEN nemzetközi kung-fu bajnokságon. A versenyen 15 ország, 40 csapat és közel 250 versenyző vett részt. Az olimpiai wushu kategóriák és tradicionális kategóriák mellett, először a szeptemberben indult küzdelmi csapatból is indítottunk 2 küzdelmi versenyzőt. Nem volt könnyű dolgunk, de szép eredményekkel térhettünk haza, összesen 11 érmet: 3 arany, 5 ezüst és 3 bronzérmet szereztünk.

 • 3. Május 28-án az egyik kedvenc versenyünkön, Pozsonyban fogunk részt venni a Slovak Wushu Open Nemzetközi Bajnokságon, ahol már tavaly is sikerült versenyeznünk 5 fővel és összesen 5 éremmel tértünk haza. A versenyen idén 6 országból fognak jönni a versenyzők és a csapatunkból 8 versenyzőt fogunk küldeni. Bizonyára nem lesz egyszerű, de a tavalyihoz hasonló sikerekre számítunk.


 • Szeptembertől várjuk az új tanítványokat Kis és Nagy csoportjainkba, ahol a test kondicionális és koordinációs képességeinek edzése mellett, a jellemet is fejlesztjük, elveink közvetítésével. A megfelelő vizsgák letétele után, akár a világjáró versenyzői csapatunkba is be lehet kerülni. További infó augusztus közepén.
  Balogh Barnabás, szakosztályvezető

  2022.05.26.

  Gyömrői Kung-fu Csapat – Verseny hírek 2021

  2 éves kényszerpihenő után végre folytatni tudtuk a versenyzést és október 23-án csapatunk egy új generációjával részt vettünk a Szlovák Nemzetközi Kung-fu és Wushu Bajnokságon.
  Az utolsó aktív évben, 2019-ben összesen 4 nemzetközi versenyen vettünk részt és összesen 36 érmet szereztünk.
  Azóta csapatunk folyamatosan készül, hogy megmérettesse magát. 2020-ban egy modell váltáson is átestünk, ahol a fő irányvonalunk az Ifjúsági Olimpiára is bejutott Modern Wushu lett.
  2021-ben sikerült egy verseny csoportot is elindítanunk, ahol emelt edzés számmal, specifikusan a versenyekre tudunk készülni. Emellett kezdő csoportoknak is indítottunk edzéseket, így mára összesen 40 tanítvány gyakorolja a Kung-fu-t Gyömrőn.
  A szombati versenynapra 5 versenyzővel - nagyrészt az előbb említett Wushu kategóriákban – regisztráltunk, ahol Szlovák, Cseh, és Lengyel versenyzőkkel kellett megmérkőznünk. Úgy gondolom, hogy a verseny eredményeit sikernek könyvelhetjük el, mivel tanítványaink a közép mezőnyben végeztek, ami 2 év gyakorlás után, az olimpiai kategóriákban egy jó eredmény.
  Összesen 2 arany, 1 ezüst és 2 bronzéremmel térhettünk haza.

 • Simon Viktória: 1 arany, 1 ezüst
 • Tily Attila: 1 arany és egy 4. hely
 • Veréb Konrád: 2 bronz
 • Németi Roland: 4. hely
 • Sztankó Áron: 5. hely

 • Ebben az évben még részt fogunk venni a Nordic Wushu Open Svéd versenyen, ami az előzőnél egy nagyobb volumenű verseny lesz, remélem hasonló sikereket tudunk elérni.
  Balogh Barnabás, szakosztályvezető
  2021.11.14.


  Kung-fu szakosztály Tábora 2021

  Kung-fu Szakosztályunk augusztusban tartotta 2. önálló táborát.
  Idén Gyomaendrődön, a Pájer Kempinget választottuk helyszínnek, ahol a szállásunk partján, egy karnyújtásnyira volt a strand, így a napi 4 edzés mellett a strand is kulcsszerepet játszott a tábor során.
  A napi 4 edzés alatt a Kung-fu minden ágát megismerhették a táborozók:

 • A reggeli edzésen légző gyakorlatok, jóga és a meditálás volt középpontban.
 • A délelőtti edzésen az akrobatikus elemeket gyakoroltuk, ebben segítségünkre volt a strandon található stég és az ugráló matracunk kombinációja.
 • A délutáni edzésen önvédelmi technikákat tanultunk, a kung-fu ízületi feszítésekre irányuló technikáit.
 • Az esti edzésen az éles küzdelmet, a Sandát gyakoroltuk, ami tartalmazza az ütéseket, rúgásokat, és földre viteli technikákat.
 • Emellett a tábor alatt minden tanítvány megtanult egy új fegyvert: először az alap gyakorlatokat, majd a formagyakorlatot az adott fegyverrel.

  A tábor tematikájában, ahogy tavaly is, a megfelelő edzésszám mellett a megfelelő légkör kialakítása is nagy szerepet játszott. Ezeket idén minden nap egy külön önálló programként valósítottuk meg. Volt akadályverseny a vízben, strand foci, számháború, csocsó bajnokság stb…
  Továbbá idén vezettük be a csapat rendszert, ahol 2 csapatra osztottuk a táborozókat, és a különböző játékos feladatokból + pontot gyűjthettek, büntetésként pedig – pontokat kaptak, a tábor végén győztes csapatot hirdettünk. A csapatjáték megtanulása mellett, a versenyszellem is javította a gyerekek teljesítményét.
  Ahogy minden évben, idén is megtartottuk a tábor végi vizsgát. 2 tanítványunk Tily Attila, és Veréb Konrád „versenyző” fokozatra lépett, így bekerültek a versenyzői csapatunkba.

  Szeptember 6-tól a Napliget Gyömrőben folytatjuk edzéseinket most már 3 csoportban, csoportonként 10 fővel:
  Kis Edzés: 5-10 éves korig (Kezdőknek)
 • A csoport: Csütörtök: 16:30 - 17:30
 • B csoport: Csütörtök: 17:30 - 18:30

 • Nagy Edzés: 11-16 éves korig, (Kezdőknek)
 • Hétfő: 16:30 - 17:30
 • Péntek: 16:30 - 17:30

 • Verseny edzés: (Haladóknak)
  Kezdő csoportjainkba várjuk az új jelentkezőket!
  Balogh Barnabás, szakosztályvezető
  2020.09.14.

  Kung-fu szakosztály Tábora 2020


  Szakosztályunk szeptemberben tartotta táborát, a Gyömrői Ifjúsági Táborban, Káptalanfüreden, amely mostani csapatunk első önálló tábora volt.
  A tábor azért volt különleges, mert szakosztályunk 2012-ben tartott önálló tábort utoljára a régebbi csapattal, amely úgyszintén a Gyömrői Ifjúsági Táborban volt megtartva, Káptalanfüreden. Ebből a régebbi csapatból edzőm, Kovács Zoltán Norbert, a csapat alapítója, kung-fu edzőtársaim/testvéreim, Balogh Bence, Barta Bence és Deák Imre tiszteltek meg jelenlétükkel, segítettek a tábor lebonyolításában, valamint új rendszerünk kialakításában, mint oktatók.
  A táborban 15 tanítvány, 5 oktató és további 10 kísérő vett részt, így egy nagy létszámú tábor jöhetett létre 30 fővel.

  A tábor tematikájában a megfelelő edzésszám mellett a megfelelő légkör kialakítása is nagy szerepet játszott. Ezt mindennapos strandolással, szünetekben lévő társasjátékozásokkal, teázásokkal és felszabadult beszélgetésekkel hoztuk létre.

  Az edzések szintén úgy voltak kialakítva, hogy játékos, de egyben izgalmas is legyen; a táborozók valami olyat kapjanak az edzéseken, amikkel még nem találkozhattak. Ebben oktató társaim jártasságukkal és kreativitásukkal sokat segítettek.

  A tábor másik nagy célja új rendszerünk kialakítása volt, melyet oktató társaimmal alakítottunk ki a tábor folyamán. A tanítványok elég nehéz próbatétel elé voltak állítva, mivel a tábor végén mindenkinek meg kellett felelnie a kialakított rendszerhez saját stílusaikban (Shaolin/Wushu/Sanda), erre mindössze a táborban volt idejük felkészülni.

  Ennek ellenére a legtöbb tanítvány megfelelt a vizsgán és 10 tanítvány sikeresen levizsgázott, közülük Bors Gergő és Battyányi Sándor a haladó (kék) fokozatra, Simon Viktória pedig Segéd Oktató (sárga) fokozatra lépett.
  Szeptember 14-től új helyszínen a Napliget Gyömrőben folytatjuk edzéseinket 3 csoportban, csoportonként 10 fővel. Kezdő gyerek csoportunkba péntekenként várjuk a jelentkezőket 10 főig.
  Balogh Barnabás, szakosztályvezető
  2020.09.14.

  Kung-Fu - Újra a Gyömrői Sportegyesület kötelékében

  Edző: Balogh Barnabás
  Edzésiőpontok:
  - Hétfő és Péntek: 17:00-tól 18:00-ig, Kis Csoportunk (4-10 éves korig),
  - Hétfő és Péntek: 18:00-tól 19:30-ig, Nagy csoportunk (11-99 éves korig).
  Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Tornaterme (Gyömrő, Bajcsy-Zsilinszky utca 79)
  A Gyömrői Kung-fu csapatot Kovács Zoltán Norbert hozta létre 1999-ben. 2018-tól Balogh Barnabás vette át a csapat irányítását, és a 2019-ben felfrissült csapatunk folyamatosan halad előre, remek eredményeket elérve.
  A csapat eredményei 2018 elött is pozitívak voltak, számos hazai versenyen vettünk részt, ahonnan eredményesen tért haza régebbi csapatunk is. 2019-ben egy új szintre sikerült emelni a versenyzést és kipróbáltuk magunkat a nemzetközi mezőnyben is 5-10 igazolt, haladó versenyzővel.
  2019-ben összesen 4 nyílt külföldi versenyen vettünk részt, ahonnan nagyon jó eredményekkel tértünk haza:

  • Acropolis Open Wushu Tournament - Athen 2019 (Képek)
  • Moravian Wushu Championship - Brno 2019 (Képek)
  • Slovak Wushu Open - Bratislava 2019 (Képek)
  • WKS Czech Wushu Open - Louny 2019 (Képek)
  Videó: Kung-fu Gyömrő Versenyzés 2019
  Ezeken a versenyeken összes 12 arany, 14 ezüst és 10 bronzérmet szereztünk.
  További 5-10 amatőr (nem igazolt) versenyzővel idén is részt vettünk hazai kezdő versenyeken, ahol kezdő tanítványaink hasonlóan sikeresen szerepeltek.
  Csapatunk fő célja, hogy minél szélesebb körben, több emberhez tudjuk eljuttatni a mozgás szeretetét, a Kínai harcművészetek, a "Kung-fu", a "Wushu", és a "Sanda" által.
  Videó: Kung-fu Gyömrő, Debrecen 2019
  Balogh Barnabás:
  Shaolin Kung-fu-t, és Sandát 2007-ben kezdtem tanulni Kovács Zoltán Norbert Zhujiao-nál, Gyömrőn.
  A Chan Wu Szövetség által kialakított szintrendszerben 5. szintig jutottam el, valamint 2017 novemberében Zhujiao, edzői rangot szereztem.
  Verseny eredményeim: 15 arany, 13 ezüst, és 8 bronz.
  2015-től Zhang Zhongwu Shifu-tól volt szerencsém tanulni Modern Wushut, és Kung-fut 5 éven át.
  2017-től gyerek termet vezetek, majd 2018 elejétől (az edzői rangom megszerzése után) az egész Gyömrői csapat koordinálását átvettem.
  2018 végén 1 hónapos továbbképzésen vettem részt, mind a három téren (Kung-fu, Wushu, Sanda) ,Guangzhou-ban, Kínában.

  Csapatunk:

  2020.01.05.

  A technikák

  Kung-fu

  (Tradícionális wushu) A kínai harcművészetek eredetét az önvédelemre, és az Ókori Kína katonai kiképzési módszereire szokás visszavezetni. Mind a fegyveres, mind a pusztakezes harc fontos szerepet játszott az ókori kínai katonák kiképzésében. Az első harcművészeti rendszert, Kínában, 4000 évvel ezelőtt hozták létre.
  Földrajzilag megkülönböztethetőek az úgynevezett északi és déli stílusok. Szakosztályunk az északi stílusokkal foglalkozik, legfőképp a Shaolin Gong fu-val.
  A Shaolin Gong fu-t shaolin szerzetesek hozták létre, és jegyezték le, több mint 1500 évvel ezelőtt, ezalatt az idő alatt több más stílus is beleolvadt a Shaolin rendszerbe.
  A kung-fu nem csak a test kondicionális, és koordinációs képességeit edzi, hanem fejleszti a jellemet és az akaraterőt.

  Wushu

  (Modern wushu) A Kínai harcművészeteket a 20. században egyre inkább használták sportként, egészségmegőrzésként és előadóművészetként mint valódi küzdelemben. 1949 után alkották meg a beáramló nyugati sportokra való válaszként a Sport Wushu-t, mint Kína „nemzeti sportját”.
  A Sport Wushu Taolu látványos, akrobatikus elemekkel tarkított pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok, és páros küzdelmi koreográfiákból álló sportág.
  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020 januárjában jóváhagyta, hogy a wushu ott lehet a 2022-ben sorra kerülő ifjúsági olimpián, Dakarban, így a wushu 2022-től Ifjúsági Olimpiai Sportág.

  Sanda

  (Wushu küzdelem) 1949 után létrehozott Kínai pusztakezes küzdelmi rendszer és versenysport. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport.
  A többi full kontakt stílushoz hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások, és a rúgások védéséből, elkapásából történő földre viteli technikák. Szigorú szabályrendszere többek között előírja a védőfelszerelések használatát is.
  A sanda két részre van osztva: Qingda (light-kontakt), és Sanda (full-kontakt)
  2020.01.05

  Shaolin kung fu szakosztály beszámolója

  A Gyömrő Városi Sportklubból kilépő Shaolin Kung Fu szakosztály január 1-vel csatlakozott Egyesületünkhöz. Büszkén mondhatjuk, hogy nagyon szépre sikerült a bemutatkozásuk Egyesületünk színeiben. Már az idei első versenyükön is túl vannak: 2012. április 14-én Budapesten került megrendezésre az V. Kikelet kupa.

  A verseny főbb céljai közt szerepel a kezdők versenyzőknek lehetőséget biztosítani a megmérettetésre. Egyesületünket hárman képviselték: Kovács Zoltán Norbert a csapat edzője, meghívott bíróként vett részt a versenyen, Sárdi Ottilia és Tóth Viktor versenyzőként vett részt a megmérettetésen.
  A Kupán Tai Chi és Tradicionális Kung Fu kategóriában lehetett indulni. Versenyzőink életük első versenyén tradicionális Kung Fu kategóriában indultak. Nagyon szép eredménnyel. Sárdi Ottilia nyakában a bronzérem csillogott, Tóth Viktor pedig besöpörte a fényesen csillogó arany érmet! Mindkettejüknek ezúton is nagyon gratulálunk! A következő versenyük május 19-én Budaörsön lesz. Ez a IX. Chan Wu Magyar bajnokság, amely nyílttá van téve a külföldi versenyzők előtt, és az előző évek tapasztalataiból népes külföldi mezőnnyel lehet számolni. A csoportnak jó felkészülést kívánunk!
  Az érdeklődőket szeretettel várjuk a versenyen és az edzéseinken.

  2012-04-20

  Új szakosztály az egyesületben: Shaolin Kung Fu!

  A Gyömrői Sportegyesület szakosztályaként működik tovább a népszerű harcművészeti sportág helyi klubja.
  A Shaolin gong fu (kung fu) egy több mint 1500 éves harcművészet, amely gyakorlása fokozza a test teljesítőképességét, fejleszti az idegek és az izmok koordinációját, növeli az önvédelmi képességet, valamint edzi a jellemet, az akaraterőt és rávezeti a tanítványt, hogy a harcművészet gyakorlása nem csak a fizikum edzéséről szól, hanem a tudat műveléséről is.
  Sanda (散打) vagy Sanshou (散手). Kínai pusztakezes küzdelmi rendszer és versenysport. Tartalmaz tradicionális kung-fu elemeket is, de jellemzően a hatékonyságot hangsúlyozó, sporttudományos alapokon nyugvó, modern küzdősport. A többi full contact stílushoz hasonló ütések és rúgások mellett a fő specialitásai a dobások, és a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák.
  Edző: Kovács Zoltán 1995-től foglalkozik Shaolin Gung fu-val és 1998-tól oktatja is. 1999-ben alakítja meg gyömrői csapatát. 2000-ben mesterei előtt oktatói vizsgát tett és később az állam által elvárt sport oktatói végzettséget is megszerezte. 2009-ben 3 hetes edzőtábort töltött a kung fu szülőhazájában. Verseny eredményei közt light contact magyar bajnoki cím, pusztakezes küzdelem 3. helyezés és formagyakorlatban világbajnoki 2. helyezés szerepel.
  Az edzéseken várunk minden kedves érdeklődőt.
  Edzések helye: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
  Edzések ideje: hétfő 18:00 - 19:30, csütörtök 18:45 - 20:15
  Érdeklődni edzéseken vagy telefonon: 20/4166162
  2012-01-05

  Sportolóink

  Balogh Barnabás

  Edző, Kung-fu Instructor

  Barta Bence

  Sanda Instructor

  Battyányi Sándor

  nagy csoport

  Battyányi Szabolcs

  nagy csoport, 2. Szint

  Bedőcs Boglárka

  kis csoport

  Bedőcs Zsófia

  kis csoport

  Bedőcs Zsolt

  nagy csoport

  Belán Béla

  nagy csoport

  Belán Botond

  nagy csoport

  Bognár Ádám

  nagy csoport

  Bors Gergő

  nagy csoport, 2. Szint

  El Miri Márk

  kis csoport

  El Miri Martin

  nagy csoport

  Fortesz Máté

  kis csoport

  Gál Sándor

  nagy csoport

  Geér Attila

  nagy csoport

  Gyenes Bence

  nagy csoport

  Haris Levente

  nagy csoport

  Horváth Levente

  nagy csoport, 2. Szint

  Kovács Dóra

  kis csoport

  Kovács Máté

  kis csoport

  Kovács-Király Gergő

  nagy csoport

  Merő András

  kis csoport

  Merő Lili

  kis csoport

  Muzsik Attila

  kis csoport

  Muzsik Csongor

  kis csoport

  Simon Viktória

  nagy csoport, 3. Szint

  Stanc Eszter

  kis csoport

  Sztankó Áron

  kis csoport

  Takács Barnabás

  kis csoport

  Takács Bercel

  kis csoport

  Tily Attila

  kis csoport

  Varga Sándor

  kis csoport

  Veréb Konrád

  kis csoport

  Ajánljuk

  Linkek, melyek megtekintését ajánljuk: