Lovas hírek

Bemutatkozó - Zabhegyező lovasiskola

A Zabhegyező lovasiskola a 31-es főút mellett található Bánkuti Anikó vezetésével, Mende felől érkezve a gyömrői leágazás után. Egy fehér lófej van kiakasztva az út szélén, itt van a lovarda bejárata.
A lovassuli rendelkezik egy fedett és egy fedetlen pályával, itt zajlanak az edzések, gyakorlások. Öltözőinkben nem csak átöltözni tudnak a lovasok, hanem beszélgetni, télen melegedni, nyáron hűsölni, vagy pihenni is lehet. Van egy tavunk is, ami ugyan fürdésre nem alkalmas, de nyáron horgászni, télen pedig korcsolyázni kitűnő.
Lovak mellett más állatok is élnek velünk: kutyák, kecskék, malacok, sőt egy vaddisznónk (Őrzse) és egy birkánk (Muci) is van.
Iskolalovainkkal már az első találkozás előtt megismerkedhetnek az érdeklődők, így a lovardába érve nem kell megszeppeni és nézni a sok ismeretlen lovat. Ugyanakkor vannak magánlovaink is, a tulajdonos és bértartók lovai.
Lehetőségeink:

  • Sétáltatás
  • Ovis torna
  • Futószáras lovaglás
  • Osztálylovaglás
  • Tereplovaglás
  • Lovastúrázás
  • Bértartás
2020.01.05.

A lovas szakosztály éves beszámolója

2011. Lovas Szakosztály, eredmények, tevékenységek

Az idén is viszonylag kevés, két fővel és két lóval tudtunk – leginkább anyagi okokból –hivatalos lovasversenyeken indulni, Rozner Emese és Baracskay Péter 24-szer startoltak.

Garamszegi Judit versenyzőnk az idén nem indult, de tréningezte lovát és edzést tartott rajta. Így a nyáron két fiatal, Tóth Anna és Gyurikó Jennifer vehetett részt versenyzőink szponzorálásával, az ő lovaikkal díjugrató edzéseken.
Igyekeztünk sokaknak megadni a lovaglás adta örömöket, és futószáras oktatás, karám lovaglás és tereplovaglás foglalkozásokkal növelni a lovas sport iránt elhivatottak táborát, ez 15 fő rendszeres és további kb. 15 fő alkalomszerűen lovagló lovast jelent.
Az évben két lovas tanya napot tartottunk felkérésre. Az egyik csapat a „panelból a természetbe” iskolai programjuk keretében látogatott meg bennünket. Ők a Budapest XI. kerület Gazdagrét-Törökugrató általános iskola III. osztályos tanulói tanáruk és szüleik voltak. A másik alkalommal a CSŐ-MONTAGE FUTSAL utánpótlás U11-es korosztály csapatát és szüleiket láttuk vendégül. A programok a lovaglás mellett foci, szabadtéri játékok, horgászat, lovaskocsizás voltak, míg a szülők bográcsoztak.
Otthont adtunk lovas kislány születésnapi délutánjának is, ahol a tortaevés mellett természetesen minden kis barát kipróbálhatta a lovaglást is.
(Továbbra is szívesen állunk bárki rendelkezésére, amennyiben konkrét elképzeléssel, időponttal keresnek meg minket.)
Sporteredmények:
Rozner Emese, idén tett sikeres rajtengedély vizsgát. A számára engedélyezett kezdő lovas B1a ill. B0 kategóriájú versenyeken szeptember 3-án Simonpusztán az 5., szeptember 17-én Dunaharasztiban a 6. helyezést sikerült elérnie.
Baracskay Péter Veszprémgalsán július 2-án B3 kategóriában 6. helyezést ért el. (Tudvalévő, hogy lovát összesen két éve képezi, az állat pedig már nem fiatal a sport elkezdéséhez, ez nagyon rövid idő ehhez a kategóriához, külön gratulálunk nekik, és büszkék vagyunk rájuk!)
Fejlesztések:
Új akadályokat készítettünk, és elkezdtük a körkarámunk befedését, ami a lovak téli kiképzésében lesz majd segítségünkre ill. a kezdő lovasok tréningezésében.
A lovas szakosztálynak elkészült a saját honlapja, amely a következő címen érhető el:
2011-12-13

Bemutatkozik a Gyömrői SE Lovas Szakosztálya

Szakosztályvezető, Kapcsolattartó:
Bakos Angéla 06-30-315-5719
Honlap: www.kohidilovardagyomro.mindenkilapja.hu
Bemutatkozás: Lovas szakosztályunk a korlátozott anyagi forrással rendelkező, de a lovassport bármely szakágában versenyezni kívánó magán lótartók segítésére alakult. Verseny és iskola lovainkkal utánpótlás neveléssel és lovagoltatással is foglalkozunk. Lovainkat Gyömrő külterületén, a „Kőhíd” melletti Erzsébet tanyán tartjuk.
Megközelíthetőség: Gyömrőn, a Gróf Teleki utcát elhagyva a földúton tovább menve könnyen meg lehet minket találni.
Lovaglás: lovagoltatás és lovasoktatás 8-10 éves kortól, kezdőknek futószáron illetve körkarámban, haladóknak osztálylovaglás nagykarámban, tereplovaglás, túrázás.
Bértartás: csatlakozz hozzánk lovaddal együtt! A feltételekről a kapcsolattartó telefonszámon érdeklődhetsz. Díjugratásban ingyenes edzési lehetőség, versenyfelkészítés, de saját edződdel is dolgozhatsz. Szeretettel várjuk a hobby lovas lótulajdonosokat is, segítséget tudunk adni túralovaglásban, túraútvonalak megismertetésével, kísérettel.
Mindenképpen előzetes időpont egyeztetés szükséges!

Idézetek
„A bajnokok bajnoka vagyok.
Ha futok, remeg a föld.
Az ég megnyílik és halandók ujjonganak.
A DIADAL ÚTJA.
És tiszteletkört teszek a tulajjal.”


„Lovagolni mindenki képes megtanulni, mert a lovaglás – ügyesség. Az ügyességet az ember csak „kipróbálás” és „gyakorlás” közben sajátítja el, de semmiképp sem egy külső forma utánzása révén.
A lovaglás szép, és művészetté válhat. Mindenki szívesen tartja magát művésznek. De elhivatott csak az lehet, aki egész lelkével behatol a ló pszichéjébe, aki nem erőszakkal, hanem csakis érzéssel létesít vele összhangot. Az érzés nem fekete mágia. Igen jelentős mértékig bárki elsajátíthatja.
Mindenféle idomítás végcélja a lovas és ló közötti tökéletes harmónia – tehát a szépség. A lovon látszania kell annak, hogy jól érzi magát, a lovason pedig nem látszódhat, milyen nehéz volt az odavezető út.” Wilhelm Müseler„Ne beszélj így: ez az én lovam – mondd: ez az én fiam.
Gyorsabb a viharnál, gyorsabb a pillantásnál.
Tiszta, mint az arany…
Szeme a sötétben a hajszálat is meglátja, lába a gazellát is utoléri;
A sashoz így szól: úgy suhanok, mint te...
Oly könnyed, hogy kedvesednek keblén táncolhatna,
s még egy karcolás sem esne rajta.
Futása oly egyenletes, hogy megihatsz hátán ülve egy csésze kávét –
bármily szélsebesen száguld,
egy csepp sem fog kilöttyenni belőle.” (7. századi arab kézirat)

2011-01-29

Sportolóink

Bakos Angéla

Bánkuti Anikó

Ajánljuk

Linkek, melyek megtekintését ajánljuk: